ترمیم ایزوگام یا نصب ایزوگام جدید؟
مقدمه
ترمیم ایزوگام مقرون به صرفهتر است یا اینکه به سراغ نصب ایزوگام جدید برویم؟ این پرسشی است که هنگام عایق بندی قسمتهای «تر» ساختمان از خود می پرسیم. منظور از قسمتهای تر همه ی آن جاهایی است که به نوعی با رطوبت و آب سروکار دارند.
در قدم اول باید بدانید طول عمر مفید یک عایق رطوبتی استاندارد به طور معمول بین 10 تا 15 سال است. در مرحله بعدی بررسی وضعیت ساختمان و محیط جغرافیایی لزوم ترمیم ایزوگام و یا نصب ایزوگام جدید را مشخص می کند. در این مطلب موارد زیر را می خوانیم :
- ترمیم ایزوگام یا نصب ایزوگام جدید؟
- ترمیم ایزوگام و انواع آسیبهای ایزوگام
- ترمیم ایزوگام با ایزوگام کار حرفه ایی
- روشهای ترمیم ایزوگام
- آیا ترمیم ایزوگام مقرون به صرفه است؟
- و ...
ترمیم ایزوگام یا نصب ایزوگام جدید؟
زمانی که این عایق رطوبتی دچار آسیب میشود، جریان آب بلافاصله در ساختمان نفوذ خواهد کرد. گاهی اوقات می توان با ترمیم قسمت آسیب دیده، از نصب ایزوگام جدید چشم پوشی کرد. برای تشخیص خرابی این عایق رطوبتی کافی است تا مقداری آب بر روی آن بریزید. در این صورت حوضچههای کوچکی در سطح آن بوجود خواهد آمد؛ چنانچه شکاف عمیق باشد، رطوبت به اعماق ساختمان نفوذ خواهد کرد.
ترمیم ایزوگام و انواع آسیبهای ایزوگام
ایزوگام به عنوان عایق پشت بام کاربرد بسیار زیادی دارد. برای اینکه بفهمید آیا به ترمیم ایزوگام نیاز دارید یا خیر؟ باید با انواع آسیبهای این عایق رطوبتی آشنا شوید. به دلیل شرایط جوی و یا حتی نصب نامناسب ممکن است پس از مدتی بر روی آن ترک هایی ایجاد شود. در چنین شرایطی قرار دادن اجسام سنگین مانند قطعات فلزی و یا کولرهای آبی، زمینه را برای آسیب آن فراهم می آورند.
از آنجا که در ترکیبات ایزوگام از قیر استفاده میشود؛ در ساعات گرم تابستان از میزان آسیب پذیری بیشتری برخوردار است.
قیر از جمله مواد نفتی است که با دمای بالا شروع به ذوب شدن می کند. بخش اصلی اتصال ایزوگام به سقف و عایق رطوبت آن نیز از قیر تشکیل شده است. پس اگر در معرض آفتاب تابستان (مخصوصا در مناطق گرمسیر) قرار بگیرد میزان آسیب پذیری آن به شدت بالا می رود، چرا که قیر در حال ذوب شدن است.
ترمیم ایزوگام با ایزوگام کار حرفه ایی
به یاد داشته باشید حتی اگر از بهترین انواع عایق رطوبتی استفاده کنید اما نصب آن با کیفیت انجام نشود، در کوتاهترین مدت دچار مشکل خواهید شد. از دیگر دلایلی که منجر به ترمیم ایزوگام و یا نصب ایزوگام جدید میشود، وجود چین و چروک در این عایق رطوبتی است. این چین و چروک ها به دلیل کم دقتی و عدم تجربه و مهارت نصاب در هنگام نصب اتفاق می افتد. پس اگر نیاز داشتید ایزوگام رو ایزوگام انجام دهید در وحله اول پیشنهاد می شود که از نصاب ماهر استفاده کنید.
- مهارت نصاب ایزوگام در نصب انواع عایق یکی از عوامل مهم برای افزایش طول عمر آن است.
- سهل انگاری در این کار باعث جدا شدن لایههای عایق و در نتیجه نفوذ رطوبت و آب خواهد شد.
- همچنین وجود ترک و شیار بر روی سطح پشت بام و یا هر قسمت دیگری در ساختمان روند نصب ایزوگام را با مشکل مواجه میکند.
این موارد شایعترین دلایلی است که سبب میشود در کوتاهترین زمان به ترمیم ایزوگام و یا نصب ایزوگام جدید نیاز داشته باشید.
روشهای ترمیم ایزوگام
نصاب ایزوگام پس از مشاهده وضعیت عایق رطوبتی با بهره گیری از چند روش اقدام به ترمیم ایزوگام خواهد کرد. در این راستا با استفاده از لایههای جدید و همچنین چسب ایزوگام، فرآیند ترمیم انجام خواهد شد. چسب ایزوگام با هدف درزگیری عایق انجام میشود. از سویی دیگر طول عمر آن را به طور قابل ملاحظهایی افزایش خواهد داد. این چسب از کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار است. از دیگر انواع عایق رطوبتی که می تواند در درزگیری و لکه گیری ایزوگام موثر باشد، چسبهای ماستیک هستند. این چسب ترمیم ایزوگام در انواع زیر به بازار عرضه میشود.
- قیری- سرد
- قیری- گرم
- پلی یورتان
- استفاده از این محصول نیاز به مهارت دارد. ایزوگام کار باید در کار خود سرعت بالایی داشته باشد. استفاده از انواع چسب رطوبتی به طور چشمگیری میتواند در کاهش هزینهها موثر باشد. یکی از مهمترین مزیت هایی چسب ایزوگام این است که بدون حرارت به راحتی مورد استفاده قرار می گیرد.
چسب ترمیم ایزوگام چیست؟
وقتی مدت زیادی از اجرای اولیه ایزوگام و نصب آن گذشته باشد، شروع به پوسیده شدن و خراب شدن میکنند. یکی از مهمترین دلایل آن می تواند از بین رفتن خاصیت چسبندگی قیر باشد. برای ترمیم ایزوگام از این نوع چسب ها استفاده می شود. این چسب در لایه ای نازک بدون حلال توسط نصاب ماهر ایزوگام باید در حداقل زمان ممکن اتفاق بیفتد. این کار عمر ایزوگام را افزایش داده و باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود.
آیا ترمیم ایزوگام مقرون به صرفه است؟
پاسخ این سوال تا حدود بسیار زیادی به وضعیت ساختمان، کیفیت نصب و عمر ایزوگام بستگی دارد. ترمیم ایزوگام در صورتی مقرون به صرفه خواهد بود که وضعیت کلی آن از کیفیت مناسبی برخوردار باشد. مهمترین مزیت ترمیم ایزوگام این است که در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود. همچنین در صورت سالم بودن سایر نقاط، روشی مقرون به صرفه و کاربردی است. در غیر این صورت ممکن است با ترمیم قسمتی از این عایق رطوبتی، پس از مدتی کوتاه ناحیه دیگری نیاز به ترمیم داشته باشد. در این صورت نه تنها صرفه جویی در کار نخواهد بود بلکه هزینههای اضافی نیز به شما تحمیل خواهد شد. به طورکلی ترمیم ایزوگام به دو روش لکه گیری و عایق کاری کامل انجام میشود.
ترمیم ایزوگام و معایب آن
در فرایند ترمیم ایزوگام، کار برروی لایههای پیشین صورت می گیرد؛ این امر منجر به ایجاد بار اضافی خواهد شد. بار اضافی بر روی پشت بام ساختمانهای قدیمی احتمال فرو ریختن آن را افزایش خواهد داد. برای این منظور بهتر است با یک نصاب ایزوگام حرفه ایی مشاوره داشته باشید. همچنین احتمال بلند شدن لایههای جدید از روی لایههای قدیمی وجود دارد. سطوحی که سالم هستند، زمینه را برای طول عمر بیشتر این عایق رطوبتی فراهم می کنند. با ترمیم ایزوگام امکان بررسی سطوح وجود ندارد. گاهی اوقات با استفاده از حرارت، ایزوگام قبلی از روی سطح برداشته میشود و از آن به صورت قطعه ایی از لایههای جدید استفاده میکنند. ترمیم ایزوگام نیاز به شرایط خاص دارد که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد:
- شیب سقف
- میزان چسبندگی لایههای قبلی و لایههای جدید
- خشک بودن لایههای قدیمی
- عدم وجود چین و چروک در سطح لایههای قبلی.
ترمیم ایزوگام در مقایسه با نصب ایزوگام جدید
زمانی که دیگر ایزوگام خاصیت عایق بندی خود را از دست می دهید باید به فکر نصب ایزوگام جدید افتاد. برای این منظور اولین مرحله این است که لایههای قبلی از روی سطح جدا شوند؛ این امر به دلیل انجام زیرسازی اهمیت دارد. وجود هرگونه آسیب مانند ترک، شکاف و یا ضربه بر روی سطح مورد نظر باعث میشود عایق رطوبتی عملکرد درستی نداشته باشد. جدا کردن لایههای ایزوگام قدیمی با استفاده از شعله و حرارت انجام خواهد شد. شاید این کار کمی زمان بر باشد، اما در نهایت سبب خواهد شد تا از بارش برف و باران لذت ببرید. برای نصب ایزوگام جدید، سقف پشت بام و یا هر سطح دیگری باید کاملا هموار باشد و هیچگونه شکافی در آن دیده نشود؛ وجود هر گونه شکاف باعث باز شدن لایههای عایق خواهد شد. ایزوگامکار با استفاده از انواع عایق مانند چسب ماستیک اقدام به درزگیری خواهد کرد.
نصب ایزوگام جدید، مزایا و معایب آن
از جمله مهمترین مزایای نصب ایزوگام جدید نسبت به ترمیم ایزوگام این است که از ایجاد بار اضافی بر روی سقف جلوگیری می کند. در مرحله بعدی امکان تعمیر سقف به طور اساسی وجود دارد. برای بهره مندی از مزایای نصب ایزوگام جدید بهتر است از انواع مرغوب آن استفاده کنید. همچنین پیشنهاد میشود از نصاب ایزوگام حرفه ایی برای این منظور کمک بگیرید تا نصب این عایق رطوبتی به درستی اجرا شود. توجه به شیب مکان هایی مانند پشت بام نیز مهم است. در صورت نبود شیب مناسب، آب حاصل از بارش برف و باران بر روی آن جمع خواهد شد.
توجه :
عایق کاری قسمت هایی از بام که برای قرار گرفتن کولر و کانالهای آن در نظر گرفته می شوند باید به دقت انجام شود. برای این منظور بهتر است پایههای کولر را بر روی اجسامی مانند موزاییک قرار دهید. در غیر این صورت وزن این اجسام باعث آسیب ایزوگام خواهند شد. نصب این عایق را در روزهای سرد و بارانی انجام ندهید. این عایق رطوبتی برای چسبیدن به سطح نیاز به گرما و حرارت دارد؛ سرما به طور قابل توجهی میزان چسبندگی آن را کاهش خواهد داد. معایب نصب ایزوگام جدید را می توان به دو مورد خلاصه کرد: در نگاه اول برای تعویض ایزوگام باید هزینه بیشتری پرداخت کنید و در عین حال مدت زمان بیشتری برای نصب نیاز خواهید داشت.
ترمیم ایزوگام و عایق نانو
از انواع عایقهای رطوبتی می توان به عایق نانو اشاره کرد. اگر تمایلی به ترمیم ایزوگام ندارید و یا به فکر نصب ایزوگام جدید هم نیستند، بنابراین استفاده از عایق رطوبتی نانو می تواند گزینه مناسبی باشد. این عایقها دامنه گسترده ایی دارند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد
- عایقهای نانو ضد زنگ
- حرارتی
- ضد خراش
- آنتی باکتری
- رطوبتی
عایق نانو
همانطور که از نام آن بر می آید در ساخت آن از تکنولوژی نانو بهره گرفته شده است؛ این امر سبب میشود تا مقاومتی بیش از انواع عایقهای دیگر داشته باشد. این محصول وزن زیادی ندارد، مانند انواع عایق ایزوگام آتش زا نیست و در مدت زمان بسیار کمی نصب میشود. عایقهای نانو با توجه به کاربردی که دارند به دو دسته کلی حجمی و سطحی تقسیم بندی می شوند. نوع سطحی آن می تواند به حالت مایع و یا جامد بر روی سطوح مختلف به کار برده شود؛ در این صورت یک لایه نازک بر روی سطح وجود خواهد داشت، به همین دلیل استفاده از آن مانند اسپری کردن رنگ است.
آیا می شود روی ایزوگام ایزوگام کرد؟
در جواب این سوال می توان گفت وقتی ایزوگام های قدیمی دوام مناسبی برای این کار داشته باشند، این کار امکان پذیر است. برای نصب ایزوگام جدید روی ازوگام قبلی بایدبه این نکته توجه داشت که به مقدماتی نیاز دارد. مراحلی که برای این کار به آن اشاره می کنیم عبارتند از:
- غبار روبی و تمیز کردن گرد و خاک از روی سطح ایزوگام قدیمی
- بررسی مجدد ایزوگام قدیمی و جداسازی بافت های معیوب و فرسوده ایزوگام از سطح
- پر کردن ترک ها و فرورفتگی های موجود با قیر
- نصب ایزوگام جدید بر روی ایزوگام قدیمی
- بررسی و اصلاح برآمدگی های سطح ایزوگام جدید (که می تواند به دلیل نصب اشتباه ایزوگام قدیمی باشد)
- و در نهایت اصلاح بادکردگی های احتمالی
کلام پشت بوم
در این مقاله به موارد متعدد و راهکار های ترمیم ایزوگام قدیمی اشاره شد. همچنین دلایل فرسودگی ایزوگام های پیشین را بیان کردیم و روش های نوین و قدیمی برای ترمیم ایزوگام قدیمی مطرح شد. انواع روش های چسب ترمیم ایزوگام، نصب ایزوگام بر روی ایزوگام قبلی و اصلاح ایزوگام پیشین از جمله روش های ترمیم ایزوگام قدیمی مطرح شده است.
با توجه به ویژگیهای که ذکر شد باید شرایط را در نظر گرفت و البته با یک نصاب ایزوگام حرفهای مشورت کرد تا بتوان گفت کدام روش (ترمیم ایزوگام و یا نصب ایزوگام جدید) ، مقرون به صرفهتر است. همچنین برای ارائه خدمات بهتر ما را از نظرات و انتقادات و پیشنهادات خود آگاه سازید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند