6 عایق عالی برای عایق حرارتی دیوار
مقدمه
عایق حرارتی دیوار یک پوشش مناسب مخصوصا در فصل زمستان است تا شما از سرما در خانه با پتو قدم نزنید. هر قدر که بخاری را زیاد میکنید باز هوا سرد است؟ حتی در خانه باید لباسهای بسیار گرم بپوشید؟ در زمستان خانه شما خیلی سرد است؟ آیا دنبال یک راه حل مناسب هستید؟ در این مقاله به معرفی انواع عایق های حرارتی مناسب و روش های عایق کاری آن ها می پردازیم و در ادامه مطلب با شما موارد زیر را مرور می کنیم :
- انواع عایق های حرارتی
- عایق حرارتی دیوار : الیاف معدنی ( پشم معدنی)
- عایق حرارتی دیوار : پشم شیشه
- عایق حرارتی دیوار : پشم سنگ
- عایق حرارتی دیوار: تخته چوب پنبه ای
- عایق های فایبرگلاس دیوار
- عایق های سلولوزی
- عایق های پلی استایرن
انواع عایق های حرارتی برای دیوار و سقف
در دهه های گذشته و قبل از رشد چشم گیر علمی در صنعت عموما عایق ها یا پشم شیشه و یا پشم سنگ بودند اما در حال حاضر عایق های بسیار پیشرفته ای وارد بازار صنعت و ساختمان شده است که معادلات این حوزه را تحت تاثیر قرار داده.
به هر جهت عمومی ترین عایق ها در ادامه پیشکش نگاهتان شده است.
عایق پتویی یا عایق الاستومری پرکاربردترین نوع عایق است و معمولاً به صورت رول در دسترس است. در کف و سقف و دیوارهای ناتمام از جمله دیوارهای فونداسیون استفاده می شود.
عایق بلوک بتنی نوع دیگری از عایق است که بلوک های بتنی مورد استفاده برای دیوارها و پی خانه با مواد عایق مختلف عایق بندی می شوند. آنها را می توان در دیوارها، دیوارهای ناتمام و برای ساخت و سازهای جدید یا بازسازی های اساسی استفاده کرد.
از فوم برد یا فوم سخت می توان برای عایق کاری هر قسمت از خانه، از کف، دیوار تا سقف، استفاده کرد. این یک روش عایق حرارتی موثر در پوشش داخلی دیوارهای زیرزمین، روکش دیوارهای خارجی و کاربردهای خاص مانند دریچه های زیر شیروانی است.
قالب های عایق بتن (ICF) در درجه اول قالب هایی برای دیوارهای بتنی ریخته شده با مقاومت حرارتی بسیار بالا هستند. آنها در دیوارهای ناتمام و در دیوارهای پایه برای ساخت و ساز جدید استفاده می شوند.
عایق شل و دمنده شامل استفاده از ذرات کوچک فوم، الیاف یا مواد دیگر برای تشکیل یک ماده عایق حرارتی است که قادر به انطباق با هر فضایی بدون ایجاد مزاحمت در پوشش یا ساختار است.
استفاده از عایق تابشی و سیستم های عایق بازتابنده، گرمای تابشی را به دور از خانه منعکس می کند. موانع تابشی معمولاً در اتاق زیر شیروانی استفاده می شوند و عایق بازتابنده موانع تابشی را در سیستم های عایق ادغام می کند. از این سیستم های عایق در کف، سقف و دیوارهای ناتمام استفاده می شود.
عایق فیبر سفت یا تخته فیبری از مواد پشم معدنی یا فایبرگلاس تشکیل شده است و عمدتاً برای عایق کاری مجاری هوا در ساختمان ها و مکان هایی که نیاز به عایق هایی دارند که قادر به تحمل دمای بالا هستند، استفاده می شود.
فوم اسپری شده و عایق فوم در محل، مواد عایق فوم مایع هستند که میتوان آنها را ریخت، تزریق کرد، پاشید یا در محل اسپری کرد. آنها در طبقات ناتمام اتاق زیر شیروانی، باز کردن حفره های دیوار جدید و دیوارهای موجود محصور استفاده می شوند.
پانل های عایق سازه ای (SIP) عایق برتر و همگنی را در مقایسه با تکنیک های ساخت و ساز معمولی ارائه می دهند. این عناصر سازه ای عایق پیش ساخته به طور گسترده در سقف، کف، سقف و دیوارهای ساختمان استفاده می شود.
مواد مورد استفاده در عایق کاری
طیف گسترده ای از مواد عایق در دسترس است، از جمله فایبرگلاس، مواد عایق پشم معدنی، مواد عایق سلولزی، مواد عایق الیاف طبیعی و موارد دیگر.
در ادامه به تفسیر به توضیح هر کدام می پردازیم.
#1 عایق حرارتی دیوار : الیاف معدنی ( پشم معدنی)
با خرد کردن سنگ آتش نشانی دیر ذوب ماده این الیاف معدنی ساخته می شود. مهمترین خصوصیت این عایق حرارتی عبارت است از :
- پایداری آن در شرایط مختلف
- مقاومت به رطوبت
- نداشتن بو
- عدم امکان رشد قارچ و کپک
عایق پشم معدنی ضد حریق است، انعطاف پذیری بالایی دارد و وظیفه عایق های صوتی را هم به خوبی انجام می دهد. از این نوع عایق برای سطوح سقف و پشت بام استفاده می شود.
#2 عایق حرارتی دیوار : پشم شیشه
عایق فایبر گلاس از شیشه مذابی ساخته می شود که ریسیده شده یا به شکل الیاف ساخته می شوند.
اکثر تولیدکنندگان از 40% تا 60% محتوای شیشه بازیافتی استفاده می کنند. با این حال از فایبرگلاس می توان در ساخت محصولات مختلف از جمله خودرو نیز استفاده کرد. فایبرگلاس به عنوان یک عایق، هوا را به دام می اندازد و انتقال گرما را کند می کند. پس می تواند به عنوان یکی از گزینه های مناسب برای عایق بندی دیوار استفاده کرد.
عایق فایبرگلاس انتقال حرارت را که از طریق اجسام جامد (مانند دیوارهای خانه شما) است، متوقف می کند. فایبرگلاس گرما را هنگامی که به یک منطقه سردتر منتقل می شود (از بیرون به داخل خانه در تابستان و از داخل خانه به بیرون در زمستان) به دام می اندازد.
پشم و شیشه از قدیمی های عایق بندی برای لوله ها و سطوح می باشد و به خوبی امتحان خود را پس داده ایت.
- این عایق که از بافت های ریز شیشه تشکیل شده است پایداری زیادی دارد
- نم را به خوبی جذب می کند
- در مقابل رشد قارچ و کپک بسیار سر سخت است و بویی هم ندارد .
این عایق حرارتی متاسفانه نسبت به آتش و رطوبت مقاومت خوبی ندارد. استفاده از پشم شیشه در زیر لایه های سقف و یا پوشش های دیوارهای جانبی مرسوم است اما بهتر است با یک پوشش پلاستیکی همراه باشد.
#3 عایق حرارتی دیوار : پشم سنگ
استفاده از سنگ های آذرین برای ساخت این نوع پوشش حرارتی باعث شده تا پشم سنگ اعتماد زیادی را به خود جلب کند.
- این عایق حرارتی یکی از بهترین عایق های حرارتی و از سالم ترین آنها می باشد.
- وزن پایین و مقاومت بالای این عایق استفاده از آن را متداول کرده است.
این پوشش حرارتی هر چند رطوبت را جذب می کند و خیلی ضد آب نیست ولی با از دست دادن رطوبت خود همچنان سالم باقی می ماند و خاصیت خود را حفظ می کند.
نکته
البته مقاومت کم پشم سنگ نسبت به بخار آب باعث می شود که در ساختمان های نوساز که رطوبت بالایی دارند از تخریب و ترک خوردن آن جلوگیری شود و در ضمن ساختمان را در فصول گرم سال خنک نگه دارد.
عایق های حرارتی پشم سنگ را به عنوان عایق حرق هم می شناسند.
- این پوشش به خوبی در برابر آتش مقاوم است
- از آن می توان در سازه های فلزی، چاهک آسانسور، تاسیسات الکترونیکی ، راهروهای فرار و … استفاده کرد
توجه :
در استفاده از عایق پشم سنگ باید یک پوشش بخاربند هم در نظر گرفته شود زیرا پشم سنگ از نوع عایق های سلول باز است که آب و بخار آب همانگونه که گفته شد را جذب می کند.
یکی دیگر از مزایای پشم سنگ طول عمر فوق العاده زیاد این نوع عایق حرارتی می باشد.
#4 عایق حرارتی دیوار: تخته چوب پنبه ای
با فشردن چوب پنبه و صمغ خودش ساخته می شوند . این عایق ها مقاومت خوبی در برابر فشار دارند ولی اصلا در برابر کشش مقاوم نیستند. در برابر رطوبت و پوسیدگی مقاومت بالایی دارند و به همین دلیل عایق رطوبتی خوبی هستند.
قیمت بالایی دارند ولی در عوض عایق حرارتی خوبی به شمار می روند زیرا انتقال حرارت از آنها مشکل است . شکننده هستند و در برابر آتش سوزی هم مقاومت زیادی ندارند.
انواع روش های اجرای عایق کاری حرارتی
در حالت کلی برای پروژه اجرای عایق حرارتی دو روش کلی وجود دارد:
- عایق کاری حرارتی از داخل
- عایق کاری حرارتی دیوار از خارج
در این بخش به توضیح کوتاهی در مورد هر کدام از این روش ها می پردازیم.
عایق کاری حرارتی دیوار از داخل ساختمان
برای این منظور اغلب از قطعاتی استفاده می شود که یک سمت آن یک صفحه ی گچی و سمت دیگر آن پلی استایرن می باشد. این قطعات را بر روی شبکه ی چوبی پیچ می کنند و توسط چسب خمیری به دیوار نصب می نمایند.
عایق کاری حرارتی دیوار از خارج ساختمان
در این روش بهتر است از موادی مانند پلی استایرن برای عایق کاری حرارتی استفاده شود که ضد آب باشند.
برای اجرای این روش دو نکته را باید رعایت کرد :
- کار گذاشتن یک شبکه فلزی روی عایق و پیچ کردن آن به دیوار
- پیچ کردن شبکه های تشکیل شده از الیاف شیشه توسط پیچ های پلاستیکی به دیوار
#5 عایق حرارتی دیوار: عایق سلولزی
یکی دیگر از الیفا های استفاده شده برای عایق بندی حرارتی دیوار سلولز است. سلولز یک عایق الیافی است که در دیوارهای موجود محصور، دیوارهای جدید باز و کف اتاق زیر شیروانی ناتمام استفاده می شود. چندین شرکت عایق سلولزی تولید می کنند و عمدتاً از کاغذ روزنامه بازیافت شده ساخته می شود.
شاید برایتان سوال شود که آیا سلولوز ایمنی مناسبی دارد؟ در جواب می توان گفت بله! عایق سلولزی ایمن است. در واقع، بسیاری از متخصصان سلولز را ایمن تر از فایبرگلاس می دانند. این ادعا بر این واقعیت استوار است که الیاف سلولزی محکمتر بستهبندی شدهاند و به طور موثر حفرههای دیواره هوای را خفه میکنند و با خفه کردن اکسیژن از گسترش آتش از طریق حفرههای عایق بندی شده جلوگیری میکنند. پس می توان از آن به عنوان یکی از بهترین عایق های حرارتی دیوار نام برد.
#6 عایق حرارتی دیوار: عایق پلی استایرن
فوم های پلی استایرن 95 تا 98 درصد هوا هستند. فوم های پلی استایرن عایق های حرارتی خوبی هستند و اغلب به عنوان مواد عایق ساختمانی مانند عایق قالب های بتنی و سیستم های ساختمانی پانل های عایق سازه ای استفاده می شوند. پلی استایرن منبسط شده (EPS) و پلی استایرن اکسترود شده (XPS) هر دو از پلی استایرن ساخته شده اند.
ما در یک مقاله به صورت کامل در مورد عایق پلی استایرن صحبت کرده ایم و می توانید اطلاعات تکمیلی را از آنجا کسب کنید.
عایق کاری حرارتی با استفاده از دیوارهای عایق حرارتی همگن
در این بخش از مقاله می خواهیم روش هایی را معرفی کنیم که بدون استفاده از تغییر و تصرف در دیوار های ساختمان، کار عایق بندی حرارتی انجام شود.
الف) استفاده از دیوار پیش ساخته صنعتی یا ساندویچ پنل
با استفاده از این دیوار برای ساختمان های در حال ساخت با یک تیر می توان دو نشان زد.این نوع دیوار ها در ساختار خود استاندارد های لازم برای عایق کاری حرارتی را دارا هستند و استفاده از آنها موجب می شود به اجرای پروسه عایق کاری حرارتی نیازی نباشد.
این دیوار متشکل از قطعات بزرگ عایق حرارتی مانند پلی اورتان و یا پلی استایرن است که در میانه ی دو لایه ی ورق آهن گالوانیزه ، آلومینیوم، بتن و یا پلاستیک است که با الیاف شیشه یا فایبرگلاس تقویت شده است. در این دیوار آب بندی قطعات با همپوشانی گوشه ی قطعات صورت می گیرد و نفوذ پذیری بخار آب به صفر می رسد.
ب) دیوار با بلوک های مجوف سفالی عایق دار
این روش نیز مانند روش ارائه شده در بند الف استفاده از دیواری است که در ساختار داخلی خود خاصیت عایقی را دارا است.
در این نوع دیوار، جنس دیوار عایق حرارتی اغلب از نوع پلی استایرن است که این نوع دیوار بین دو قطعه ی سفالی دندانه دار به حالت پیش ساخته قرار داده می شود. استفاده از این روش نیز برای ساختمان های در حال ساخت بسیار توصیه می شود.
عایق کاری حرارتی با استفاده از دیوار دو لایه
این روش نیز یکی از رایج ترین روش های اجرای پروژه عایق کاری حرارتی در ایران می باشد. این روش با دو رویکرد انجام پذیر است.
الف) دیوار دو لایه با مصالح بنایی و لایه ی میانی
هوا: در صورتی که دیوار متشکل از دو لایه مصالح ساختمانی باشد و در وسط آن یک لایه ی هوا وجود داشته باشد، گرما از دیوار به میزان زیادی منتقل نمی شود. بایستی دقت کرد که لایه هوا بیش از ۱۰سانتیمتر نشود. بایستی در این نوع از دیوار ها جهت دفع آب هایی که به لایه ی هوا می رسد پیش بینی های لازم صورت گیرد که در شکلهای ذیل آمده است.
ب)دیوار دو لایه از مصالح بنایی با لایه ی میانی هوا و عایق حرارتی
بعد از ساخت دیوار داخلی، عایق حرارتی توسط بست هایی مخصوص یا شبکه ای متشکل از چوب های چهار تراش به لایه داخلی متصل می شود و با دیوار خارجی فاصله ای کمتر از ۱۰سانتیمتر دارند.در صورتی که عایق حرارتی از مصالح معدنی انتخاب شده باشد بایستی در سمت گرم پیش بینی نصب بخاربند صورت گیرد.
کلام پشت بوم
می توان گفت نکته های اجرای عایق کاری حرارتی و انتخاب بهترین عایق حرارتی بسیار مهم است. ما سعی میکنیم همیشه بهترین مقالات را برای ارائه ی اطلاعات کافی در اختیار شما بگذاریم. از همین رو خرسند می شویم ما را در راستای بهبود کیفیت از نظرات، پیشنهادات و انتفادات خود باخبر سازید.
در پایان به این نکته بسیار مهم اشاره می کنیم که اگر به دنبال عایق کار حرفه ای هستید بهتر است سری به بخش متخصصین سایت پشت بوم بزنید و بهترین ها را برای عایق کاری دیوار های ساختمان خود به خدمت بگیرید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند