آموزش 10 مرحله مهم در لوله کشی گاز توکار
مقدمه
لوله کشی گاز توکار یک فن نیست، بلکه یک هنر است. گاز، همیشه سوخت بسیار خطر ناکی بوده و هست. همه ساله به دلیل نشت گاز در ساختمان ها مسکونی و تجاری عزیزانی را در جامعه از دست می دهیم. اما در صورت دقت در نصب و لوله کشی گاز چه به روش روکار و چه به روش لوله کشی گاز توکار می توان خطرات ناشی از گاز گرفتگی و تمامی خطرات مشابه جلوگیری کرد. اما به نظر شما به چه روش هایی می توان این ملزومات را برای ساختمان خود فراهم کرد.
در ادامه با چند سوال بسیار مهم روبه رو می شویم که به کمک پشت بوم می توانید به جواب های آنها در همین مقاله دست پیدا کنید. ما در پشت بوم با ارائه آموزش های تخصصی رایگان کمک می کنیم کاربران ما با کسب اطلاعات بیشتر خطرات کمتری را تجربه کنند. همچنین با معرفی متخصصین مجرب در لوله کشی گاز به صورت کاملا رایکان می توانید به راحتی با متخصص مد نظر خود در حوزه ساختمانی هماهنگ شده و کار خود را با خیال راحت به وی بسپارید.
سر تیتر های مقاله به شرح زیر است :
- لوله کشی گاز توکار چیست؟
- 10 مرحله لوله کشی گاز توکار
- عایق کاری لوله کشی گاز توکار
- استاندارد لوله کشی توکار
- مرحله برداشت و حذف اولیه زنگ زدگی
لوله کشی گاز توکار چیست؟
استفاده از لوله کشی گاز توکار یکی از روش های اجرای لولهکشی گاز در ساختمان است که در آن دسترسی به لولهها مستلزم باز کردن دریچه یا برداشتن مانعی است.
باید در اجرای لوله کشی گاز توکار به ایمنی توجه ویژه ای شود چرا که دسترسی به لوله گاز توکار به مراتب سخت تر از لوله روکار گاز می باشد. به همین منظور استفاده از اتصالات فولادی جوشی بدون درز برای اتصالات مجاز است. جوشکاری لولههای توکار میبایست یکنواخت و عاری از کاستیهای ظاهری باشد. برای جلوگیری از خوردگی لولههای توکار باید آنها را مطابق استاندارد، ابتدا چربی زدایی و زنگزدایی نمود و سپس عایقبندی کرد.
10 مرحله لوله کشی گاز توکار
تجربخ ثابت کرده است بهترین لوله کشی آب و گاز ساختمان ها به روش توکار است (البته اگر نکات ایمنی لازم رعایت شود). بنابراین ده مرحله لازم برای انجام کار را با دقت مطالعه کنید.
- لوله را از طریق دیواره های باربری با یک غلاف فلزی دو اندازه بالاتر از لوله عبور داده می شود. فضای خالی بین لوله و غلاف را با مواد عایق مانند قیر پر کنید. همچنین، دو انتهای غلاف نباید با استفاده از لاستیک مسدود شود و نباید داخل غلاف جوش داده شود.
- اگر قطر لوله گاز از قطر استاندارد بیشتر است، لوله را با قطر کمتر از قطر استاندارد لوله برش دهید.
- با در نظر گرفتن رد شدن لوله گاز از چارچوب درب ها، پس از عمل لوله کشی شرایط لازم برای محکم شدن چارچوب (قاب) درب مذکور باید انجام شود.
- بیشترین اندازه لوله اصلی از علمک تا کنتور میتواند 25 متر باشد.
- باید اجرای لوله رابط بین علمک تا کنتور به صورت روکار باشد.
- لوله را به روش بارفیکسی انجام ندهید.
- لوله بعد از کنتور بیرون از ساختمان نباشد.
- ما باید در ابتدای لوله کشی از شیر قفلی استفاده کنیم.
- شیر اصلی روی رایزر (پایین رونده) اجرا گردد.
- تعداد اتصالات پشت سر هم بیشتر از دو اتصال نباشد.
بهترین لوله برای گاز کشی
لوله کشی گاز توکار به این صورت است که برای دسترسی به آن، به بازکردن دریچه و یا برداشتن مانعی لازم باشد. برای لوله کشی گاز توکار باید از جوشکاری برق و با دستگاه از نوع رکتی فایر (rectifier) یا دینام جوش برق مستقیم یا (DC) استفاده شود. در اجرای لوله کشی گاز توکار فقط باید از اتصالات فولادی جوشی بدون درز و با روش جوشکاری با برق استفاده شود. در لوله کشی گاز توکار استفاده از انواع لوله های فولادی سیاه از نوع بدون درز و یا درزدار که مشخصات آنها از نظر ساخت، مواد، ابعاد، وزن، آزمایشها و تلرانس با استاندارد مورد تایید مقررات ملی ساختمان مطابقت داشته باشد مجاز است.
نکته مهم این است که حتما باید از لوله های استاندارد استفاده کنید اگر این مهم را به درستی انجام ندهید به زودی مجبور می شوید تخریب های مجددی برای تعویض لوله ها انجام دهید. پس پشت بوم به شما پیشنهاد می دهید تحت هیچ شرایطی کیفیت را فراموش نکنید.
عایق کاری لوله کشی گاز توکار
عایق بندی لوله های گاز باعث افزایش عمر لوله ها در مقابل رطوبت می شود و از خطر زنگ زدگی جلوگیری می کند. عایق کاری لوله کشی گاز توکار با استفاده از پرایمر و نوار پرایمر انجام می شود.
- لوله های توکار ابتدا میبایست چربی زدایی و زنگ زدایی شوند.
- سپس سطح لوله، پرایمر زده شود.
- پس از خشک شدن پرایمر (تا حدی که اگر به آهستگی با انگشت به آن زده شود اثر انگشت بر روی آن نماند) نوار پیچی با روی هم پیچی 50 % انجام شود به این ترتیب که هر دور نوار 50 % عرض دور قبلی را بپوشاند.
استاندارد لوله کشی گاز توکار
موارد و نكات لازم اجرا که در لوله کشی گازتوکار که دانستن آنها باعث زیبایی کار و ایمنی بالا می شود به اختصار در زیر بیان شده است.
- اگر لوله کشی گاز داخلی از نقاط مرطوب یا نقاطی که با آب در تماس هستند عبور کند، نوار باید با یک لایه اضافی انجام شود و در مجموع باید دو لایه نوار با 50٪ همپوشانی انجام شود.
- لوله های گاز که با مصالح ساختمانی پوشیده شده هستند باید حداقل 10 سانتی متر از سایر لوله های نصب شده و کابل های برق، فاصله داشته باشند. اگر امکان حفظ فاصله ذکر شده در تقاطع لوله های گازی با سایر لوله های نصب شده یا کابل های برق امکان پذیر نباشد، لوله گاز باید با عایق حرارتی پوشانده شده و از کابل برق با غلاف PVC یا انواع دیگر جدا شود.
- در انتهای نوار پیچ، نوار باید سه بار پیچیده شود. اگر حلقه نوار در حین پیچاندن نوار به پایان برسد ، نوار جدید باید حداقل یک بار به نوار قبلی پیچیده شود.
نکته
اگر لوله ها قبل از جوشکاری پیچ خورده اند، باید سرجوشها و اتصالات توسط نوار نرم مخصوص سرجوشها و اتصالات، نوار پیچی انجام شود.
شروع کار در هوای بارانی، مه سنگین، در گرد و غبار و یا در درجه حرارت زیر ( 5 +) درجه سانتیگراد مجاز نیست.
ملاحضات لوله کشی گاز از کف
ملاحضات لازم برای این نوع لوله کشی توکار بسیار حائز اهمیت است. بنابراین به موارد زیر توجه کنید.
- کانالهای عمودی ساختمان برای عبور لوله های گاز، می بایستی به هوای آزاد راه داشته باشند .
- در لوله كشي توكار بخشي از لوله كشي كه در فضاي آزاد مثل پاركينگ قرار مي گيرد مي تواند از لوله درزدار ( معمولي ) استفاده شده وضرورتي به استفاده از لوله مانسمان نداريم .
- در لوله كشي گاز توكار در آپارتمان براي عبور لوله از كف سالن ها و اتاقها، ضمن عايق كاري لوله، پس از لوله کشی گاز از کف و انجام کنترل های لازم توسط مهندس ناظر انجام شود.
- تست باد، علاوه بر پاک کردن زیر و خود لوله از موادی همچون گچ و آهك جلوگیری می کند.
- زير لوله تقريبا لايه ای پنج سانتی متری ماسه و يا خاک نرم قرار گرفته و روی لوله با ملات نرم پوشيده می شود تا از زخمی شدن نوار پرایمر و آسیب های دیگر جلوگیری گردد.
- در صورتي كه دودكش و لوله گاز در يک داكت قرار بگيرند لوله و دود كش ها باید با یک تيغه از يكديگر جدا گردند .
خطرات لوله کشی گاز دفنی
یکی از اشتباهات رایج عوام که متخصصین مجرب از اتفاق افتادن آن جلوگیری می کنند عبور لوله از کانال های غیر مجاز است. این کانال ها عبارتند از:
- هواکش
- دودکش
- تهویه
- داخل و یا دهانه ی چاه آب و فاضلاب
اگر لوله های گاز مستقل در کانال افقی باشند کانال باید با ماسه خشک پر شود، اگر امکان نفوذ آب در کانال داخلی باشد باید :
- کانال از زائدات پاک شود
- اطراف کانال قیرگونی شود ( دوباره عایق شود )
- کف کانال شیب دار شود.
- برای تخلیه آب در انتهای کانال روی چاهک کف شوی نصب شود.
لوله کشی گاز توکار بهتر است یا روکار
در این باره می توان گفت کاملا وابسته به کاربرد شماست. اما در بیشر موارد می توان به این سوال اینگونه پاسخ داد که لوله کشی توکار بهتر از روکار است؛ چرا که در اثر بی احتیاطی احتمال آسیب کمتری به لوله وجود دارد. در ضمن در معرض بودن هوا نیز خود عاملی برای فرسایش زودتر لوله گاز است. اما اگر از لوله های بی کیفیت و اساتید غیر مجرب و ناشی برای لوله کشی توکار استفاده شود، می تواند هزینه های زیادی را به کارفرما متحمل کند. علاوه بر این می تواند خطرات زیادی را نیز به همراه داشته باشد.
اما در پاره ای از کاربردها راهی به جز استفاده از لوله کشی روکار نداریم. اینجاست که نمی توان به صورت مستقیم یک جواب کامل برای این مسئله پیدا کرد. پس الان می توانید اهمیت جمله اول را بیشتر درک کنید.
کلام پشت بوم
امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید و اطلاعات لازم را در مورد گاز کشی توکار کسب کرده باشید. حال ما در این مقاله به خوبی با روش لوله کشی توکار و خطرات آن آشنا شدیم. پس از یاد گرفتن استفاده های استانداردهای لازم و حتی خطرات لوله کشی توکار به نکات ایمنی لازم در این مورد پرداختیم. توجه به این موارد در لوله کشی گاز توکار، ایمنی کار را به طور شگفت انگیزی بالا برده و آسودگی خاطر شما را فراهم می نماید.
در پایان اگر نظری در مورد بهبود وضعیت مقالات و یا نکته ای در باب این مقاله داشتید خوشحال می شویم پیشنهادات شما را از همین بخش بدانیم.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند