آموزش سیم کشی روکار ساختمان
مقدمه
برق کشی ساختمان یکی از مهمترین و اصلی ترین مراحل در تاسیسات ساختمان است که نیاز به آگاهی بسیار دقیقی دارد. از همین رو، برق کشی ساختمان بر حسب نیاز به انواع مختلفی دسته بندی می شود. ما در این مقاله می خواهیم به سیم کشی روکار بپردازیم. هم چنین در این مقاله به تفسیر موارد زیر پرداختیم تا شما با آگاهی تصمیمات لازم را جهت انتخاب اتخاذ کنید.
- ویژگی های برق کشی روکار چیست؟
- نکات مهم برق کشی روکار
- وسایل سیم کشی روکار ساختمان
- برق کشی روکار ساختمان چطور انجام میشود؟
ویژگی های سیم کشی روکار چیست؟
پیش از پرداختن به جواب این سوال باید عرض شود که برق کشی روکار و برق کشی توکار هر کدام برای ساختاری ملزوم خود در نظر گرفته می شود. بنابراین برای هر کدام را باید در راستای کاری درست بکار گرفت و از آن استفاده نمود.
اما در کل می توان گفت لوله کشی روکار برای برق بخاطر بیرون بودن از دیوار و در دسترس بودن ویژه گی های مناسبی دارد. مثلا وقتی برق قطع می شود یا مسئله ای بوجود می آید می توان به راحتی آنها را رفع نمود.
اتصالات لوله کشی روکار برق
در برق کشی روکار لوله ها اهمیت زیادی دارند. از همین رو در این سیستم تمامی اتصالات از نوع پیچی می باشند و از طریق ابزار های کمکی نظیر موارد زیر به یکدیگر وصل می شوند.
- انواع پیچ و مهره
- زانویی
- سه راهی
- بوشن
- و …
لوله هایی که در روش لوله کشی روکار مورد استفاده قرار می گیرند لازم است که از طریق ابزار های مخصوص محکم شده و در جای خود ثابت گردند تا به آن ها آسیبی وارد نشود و همچنین اگر برای نصب آنها به سقف یا دیوار از بست استفاده می کنید، لازم است که بست ها به وسیله ی رول پلاک یا پیچ به سطح زمینه ی آن متصل شوند.
پیچ ها را در فاصله های استاندارد و به صورت منظم نصب کنید.
دقت داشته باشید که در لوله کشی روکار فاصله ی هر لوله با دیوار یا سقف حداقل باید شش میلی متر باشد. همچنین با توجه به جنس سطح زمینه باید از نوع پیچ مناسب استفاده کرد، یعنی برای سطوح فلزی از پیچ فولادی و برای سطوح چوبی از پیچ مخصوص چوب استفاده کنید.
اصول سیم کشی روکار ساختمان
در سیم کشی روکار سیمهای مورد نیاز برای رساندن جریان برق به کلیدها، پریزها و دیگر قسمتهایی که به برق نیاز دارند، به جای عبور دادن از داخل دیوار، از روی آن عبور داده میشوند و به همین دلیل قابل مشاهده هستند. در این روش برای حفاظت از سیمها و نیز جهت حفظ زیبایی ظاهری ساختمان، از داکت کشی و ترانکینگ استفاده میشود.
داکت کشی
داکت کشی و ترانکینگ یک نوع محافظ پلاستیکی است که می توان از آنها جهت ایمنی و زیبایی سیم کشی روکار استفاده کرد. این نوع پوشش ها همچنین در مقابله با تماس های ماخودآگاهنه و همچنین رها نبودن سیم های برق کارایی دارند. از همین رو برای استفاده به موارد زیر دقت کنید.
- داکت ها و ترانکینگ ها پلاستیکی برای در برابر حرارت مقاومت کمی دارند.
- داکت ها و ترانکینگ ها پلاستیکی برای در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارند.
- داکت ها و ترانکینگ ها پلاستیکی باید در ارتفاع نزدیک به سقف نصب شوند.
وسایل سیم کشی روکار ساختمان
برای وسایل سیم کشی رو کار به ابزار زیر نیاز دارید.
- پیچ و مهره
- سه راهی
- زانویی
- بوشن
- جعبه تقسیم
- جعبه کلید
- سیم
- کانالهای محافظ
بسته به این که شما به دنبال اضافه کردن کلید، پریز یا … هستید و این که در چه فاصلهای از سقف دیوار و خروجیهای دیگر قصد نصب آن را دارید، ممکن است به هر یک از این ابزارها نیاز پیدا کنید.
سیم کشی روکار ساختمان چطور انجام میشود؟
ابتدا باید جایگذاری کلید و پریز و ... را مشخص کنید. در مرحله بعد اگر در محلی که کار وجود دارد کلید یا پریزی وجود دارد که می توان از آن انشعاب گرفت را پیدا کنید و نحوه سیم کشی از آن را به خوبی بررسی کنید. به گونه ای که نقشه ای بتوانید در دست داشته باشید. لازم به ذکر است کوتاه ترین مسیر با رعایت اصول ایمنی بهترین گزینه است. اما اگر در خانه برق ندارید باید از جعبه فیوز کمک بگیرید. به شکل زیر کار خودم را ادامه دهید.
- سپس باید جریان برق را قطع کنید. این کار را میتوانید با استفاده از قطع کردن فیوز انجام دهید. با یک فازمتر امتحان کنید که جریان برق قطع شده باشد.
- سپس پریز (خروجی) فعلی را باز کنید و سیمهای داخل پریز را به یک جعبه اتصال که دارای ورودی و خروجیهایی متعدد است وصل کنید.
- بعد از این که تشخیص دادید چه تعداد انشعاب جدید لازم دارید آنها را به خروجی جعبه تقسیم وصل کنید.
- مرحله آخر قرار دادن سیمها داخل کانالهای فلزی یا پلاستیکی و نصب کردن آنها روی دیوار است. نصب این کانالها معمولاً به کمک میخ و بست انجام میشود.
- در نهایت شما میتوانید این کانالها را رنگآمیزی کنید یا برچسب و استیکرهای رنگی روی آنها بچسبانید.
سیم کشی روکار ساختمان چه زمانی استفاده میشود؟
«وقتی سیم کشی روکار ساختمان تنها گزینه روی میز است»
زمانی که قصد اضافه کردن یک خروجی در محلی جدید دارید، اما دلتان نمیخواهد دیوارهای خانه را خراب کنید بهتر است به سراغ سیم کشی روکار بروید. علاوه بر این در بسیاری از موارد ممکن است دیوارهای اتاق شما از بتن یا مصالح ساختمانی سخت و نفوذ ناپذیر ساخته شده باشد که تخریب آنها علاوه بر مشکل ساز بودن باعث آسیب رسیدن به استحکام بنای شما میشود. بنابراین برق کشی روکار در بعضی موارد تنها گزینه موجود است.
لوله های فولادی در سیم کشی روکار
از لوله های فولادی سیاه رنگ نیز در برق کشی روکار استفاده می شود که مزایای زیادی دارد. اما اگر از این لوله ها نتوانستید استفاده کنید و لوله های دیگری مورد استفاده قرار گرفت، از ضدزنگ و رنگی (عموما سیاه استفاده می شود) برای زیبایی آن بهره بگیرید. لازم به ذکر است در موارد زیر این لوله ها نباید استفاده کرد.
- فضاهای باز
- حیاط خلوت
- حیاط
- و …
کلام پشت بوم
لوله کشی های ساختمانی از جمله سیم کشی روکار ساختمان موردی تخصصی است که در صورت نداشتن اطلاعات و مهارت کافی نباید خود به تنهایی دست به کار این فعالیت فنی شوید. در صورت لزوم بهتر است با برق کارهای فنی و متخصص مربوطه تماس گرفته و از آن ها در این امر کمک بخواهیم. همچنین جهت ارائه هرچه بهتر مقالات مارا از نظرات، انتقادات و پیشنهادهای خود آگاه سازید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند